Биљни лекови у превенцији и лечењу ендометриозе: метаболомички приступ и биоактивности

Пројекат научнo-технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Аустрије за период 2022-2024. године, 337-00-577/2021-09/9: „Биљни лекови у превенцији и лечењу ендометриозе: метаболомички приступ и биоактивности“

Руководиоци пројекта:

др Јелена Катанић Станковић, виши научни сарадник
др Рудолф Бауер,
редовни професор

Ендометриоза је бенигно естроген-зависно гинеколошко стање, дефинисано као присуство и раст ткива сличног ендометријуму изван материце. Карактерише га хронично инфламаторно стање, бол у карлици, неплодност, тешка дисменореја и диспареунија. Ово хормонско обољење је једно од најчешћих гинеколошких болести, за које се зна да се јавља код 6-10% жена у репродуктивном добу, али још увек нема јасне теорије о узроку његовог настанка. Најозбиљнији проблем повезан са ендометриозом је неплодност, што потврђују бројна истраживања (20 до 50% неплодних жена болује од ендометриозе,. Како не постоји јединствена и потпуно поуздана терапија, осим хормонског лечења, хируршке интервенције, одстрањивања ткива налик на ендометријум, често са свим захваћеним органима, све је веће интересовање за лечење ендометриозе биљним лековима. Лековите биљке су богати извори биолошки активних једињења која имају широк спектар благотворних дејстава (антиоксидативни, антимикробни, антиинфламаторни антиангиогени и антипролиферативни ефекти) који могу бити корисни у лечењу ове озбиљне хормонске болести. Основни циљ овог пројекта биће процена фармаколошког потенцијала три одабране лековите биљке у лечењу ендометриозе, у односу на наш досадашњи рад, податке из литературе и њихову традиционалну употребу у лечењу гинеколошких проблема.

Руководиоци овог пројекта су проф. др Рудолф Бауер са Института за фармацеутске науке, Универзитета у Грацу и др Јелена Катанић Станковић, виши научни сарадник у Институту за информационе технологије, Универзитета у Крагујевцу.