Вести

Експертиза Института за нуклеарна испитивања (Joint Institute for Nuclear Research, JINR), Дубна, Руска федерација

Дана 14. фебруара почео је редовни међународни програм обуке „Експертиза JNIR за државе чланице и партнерске земље“ Учесници  су руководиоци и стручњаци истраживачких и образовних институција Јерменије, Словачке, Србије. Представник Северне Македоније први пут учествује у овом програму.

Шеф Одељења за међународну сарадњу Дмитриј Каманин отворио је програм уводним предавањем о JINR-a за учеснике. Први дан традиционално је посвећен великим пројектима JINR-a. Учесници су посетили постројење супертешких елемената, NICA акцелераторски комплекс и постројење суперпроводних магнета. Првог дана програма обуке, учесници су имали радни састанак на коме су им добродошлицу пожелели заменик директора JINR-a Лачесар Костов, главни научни секретар Сергеј Неделко, шефови одељења и научних лабораторија JINR-a.

 Учесници су изнели своја очекивања од предстојеће недеље у Дубни и постављене задатке, као и прве утиске посете Институту. Програм  је традиционално подељен на тематске секције по једну за сваки дан праксе:

  • Физика тешких јона и акцелераторске технологије;
  • Истраживање са неутронима и наносветом;
  • Теорија, информације, образовање;
  • Науке о животу на Земљи и у свемиру;
  • Неутрино.

Учесници ће посетити лабораторије и објекте Института, слушати предавања из области научних студија водећих специјалиста JINR-a. Програм  обухвата и упознавање са међународним и образовним активностима, организацијом друштвене инфраструктуре JINR-a. Радни језик  је енглески. Пракса се завршила 18. фебруара традиционалним округлим столом уз учешће представника Дирекције JINR-a.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *