Вести

Започета реализација активности на пројекту научно-технолошке сарадње између Аустрије и Србије: „Биљни лекови у превенцији и лечењу ендометриозе: метаболичко приступ и биоактивности“

Година је лепо почела реализацијом активности на пројекту научно-технолошке сарадње између Републике Србије и Републике Аустрије под називом: „Биљни лекови у превенцији и лечењу ендометриозе: метаболички приступ и биоактивности“. Руководиоци овог пројекта су проф. др Рудолф Бауер са Института за фармацеутске науке, Универзитета у Грацу и др Јелена Катанић Станковић, виши научни сарадник у Институту за информационе технологије, Универзитета у Крагујевцу.

У јануарy ове године, у посети нашем Институту била је др Сања Крстић, док је наша колегиница др Јелена Катанић Станковић у фебруарy посетила Институт за фармацеутске науке, Универзитет у Грацу. У наведеним посетема, договорене су даље активности које ће допринети успешној реализацији пројектних задатака.

Основни циљ овог пројекта који је финансиран од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација, јесте процена фармаколошког потенцијала три одабране лековите биљке у лечењу ендометриозе, у односу на досадашњи рад истраживачких група, доступних литературних податка и њихову традиционалну употребу у лечењу гинеколошких проблема.

Више о пројекту можете прочитати овде.

објављено: 10. 3. 2023.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *