Вести

Истраживачи нашег Института добитници Лабена 10xGenomics гранта

Већ неколико година Лабена д.о.о. је активан партнер и подржавалац у регионалном развоју науке. Ове године, Лабена и 10xGenomics дали су прилику да се освоји Грант за пројекте који спроводе single-cell анализу. Пријаве су биле отворене за све научнике са подручја Лабене – Словенија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора. Комисија за грантове је изабрала 3 најбоље пријаве пројекта.

Међу добитницима Лабена 10xGenomics Гранта су и наше колеге са Института за информационе технологије – Невена Миливојевић и др Марко Живановић у сарадњи са проф. др Биљаном Љујић са Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу и др Валентином Ђорђевић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) Универзитета у Београду. Назив њиховог пројекта је: Дешифровање ефеката полистиренских наночестица коришћењем lab-on-chip технологије и профила транскриптома.

Лабена д.о.о. је основана 1993. године као добављач лабораторијске опреме за области фармације, медицине и природних наука. Својим знањем и стручношћу, они пружају решења за дијагностичке, истраживачке и развојне лабораторије широм југоисточне Европе. Поседују добро опремљену лабораторију за различите технике молекуларне биологије, која између осталог укључује и single-cell технологију. Лабораторија за молекуларну биологију се налази у Љубљани, Словенија – BIASeparations CRO лабораторијиа, где ће експерименти из пројекта бити изведени.

10xGenomics Inc. је америчка биотехнолошка компанија која дизајнира и производи технологију секвенцирања гена која се користи у научним истраживањима. 10xGenomics single-cell технологија је најсавременија технологија за анализу једне ћелије која помаже да се открије пуна сложеност ћелијског диверзитета у резолуцији једне ћелије.

Текст вести је доступан на линку: https://labena-10x-challenge.com/winners/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *