blogUncategorizedVesti

Међународни програм обуке Обједињеног института за нуклеарна истраживања (JEMS) , Дубна, Русија-експертиза за државе чланице и партнерске земље

18.02.2021.

Дана 14. фебруара почео је редовни Међународни програм обуке „Експертиза Обједињеног института за нуклеарна истраживања (JEMS), за државе чланице и партнерске земље“, који се реализује у Дубни, Руска федерација. Учесници ЈEMS-a су руководиоци и стручњаци истраживачких и образовних институција Јерменије, Словачке и Србије. Учешће на овом скупу узео је и директор Инстиута за информационе технологије, проф. др Зоран Марковић.

Првог дана програма обуке, учесници су имали радни састанак на коме су им добродошлицу пожелели заменик директора JEMS-a Лачесар Костов, главни научни секретар JEMS-a Сергеј Неделко, шефови одељења и научних лабораторија JEMS-a. Учесници су изнели своја очекивања од предстојеће недеље у Дубни и постављене задатке, као и прве утиске посете Институту. Програм JEMS-a је традиционално подељен на тематске секције по једну за сваки дан праксе:

-Физика тешких јона и акцелераторске технологије;
-Истраживање са неутронима и наносветом;
-Теорија, информације, образовање;
-Науке о животу на Земљи и у свемиру;
-Неутрино.


Учесници ће учествовати и у посетити лабораторија и објеката Института, слушати предавања из области научних студија водећих специјалиста JEMS-a. Програм JEMS-a обухвата и упознавање са међународним и образовним активностима као и организацијом друштвене инфраструктуре JEMS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *