Вести

Министарка др Беговић посетила Институт за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јеленa Беговић посетила је са делегацијом министарства Институт за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

Овом приликом састала се са руководством интитута на челу са др Игором Савељићем, директором Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

Тема састанка били су досадашњи резултати рада Института за информационе технологије, као и планови и стратегија института за садашњи и будући период, а након одржаног састанка делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација обишла је просторије института.

“Желимо да видимо какви су планови појединачних центара, узевши у обзир то да се овај центар поделио на три дела”, рекла је др Беговић. “Видећемо шта можемо да урадимо да ово заиста постане центар изврсности, не само на папиру”, казала је она, додавши да је циљ да се овај институт, основан 2019. године искористи на најбољи могући начин. “Имате пуно биолога, хемичара, друштвењака… Нама је идеја да видимо које потенцијале имамо у Крагујевцу, који је један од фокуса државе, јер овде имамо Центар изузетних вредности, Дата центар, Иновациони дистрикт, нови научно-технолошки парк. Циљ је спојити, окупити квалитетне људе на једном месту и да заједно радимо на јасно дефинисаним стратегијама. Институти се требају посветити стратешком размишљању, а ми ћемо помоћи тамо где за то има смисла”, навела је др Беговић.

„У наредном периоду је планирано пресељење у нове просторије Центара изврсности. У плану је да се оствари учешће на што већем броју домаћих и међународних пројеката како би се створили услови за запошљавање нових истраживача и сарадника. Институт ће првенствено настојати да обезбеди што разноврснију опрему, која би могла да тренутно запосленим истраживачима омогући да дођу до што квалитетнијих научних резултата“, рекао је др Игор Савељић, директор Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу.

Министарка др Јелена Беговић дала је конкретне смернице Институту за даљи рад и за унапређење тренутних капацитета, како би у будућности давали боље резултате и поступали у правцу коришћења својих максималних могућности.