Вести

Одобрен пројекат за финансирање од стране Фонда за науку

Фонд за науку Републике Србије расписао је Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру ПРОМИС програма, на којем су истраживачима Института за информационе технологије и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу одобрена средства за финансирање пројекта под насловом: Ослобађање потенцијала природе: Коришћење екстракта покожице грожђа и одрживих материјала за напредну терапију хроничних рана (акроним GraSP_MAT). Имплементација овог пројекта ће почети у јануару 2024. Током наредне две године, тим који стоји иза GraSP_MAT ће радити на реализацији својих иновативних идеја.

Пројекат GraSP_MAT уводи и тестира ново решење за терапију хроничних рана: антиоксидативни и антимикробни хидрогелови са контролисаним ослобађањем биоактивних једињења екстракта кожице грожђа, који ће подстаћи брзо зарастање рана. Новина концепта GraSP_MAT огледа се у обезбеђивању еколошки прихватљивих и финансијски изводљивих биоактивних хидрогелова који би убрзали зарастање рана, значајно побољшали квалитет живота пацијената и смањили оптерећење на здравствени систем. GraSP_MAT ће представљати сигурнију алтернативу у лечењу хроничних рана у поређењу са доступним стратегијама третмана и предложити ново решење циркуларне економије за валоризацију кожице грожђа која остаје као отпад из индустрије вина.

Иницијатива GraSP_MAT ће олакшати интеграцију српских способности у истраживању, развоју и иновацијама у светске обрасце. Нови концепт претварања отпада у одрживе завоје за ране ће покренути ово истраживање у први план међународних настојања да се имплементирају биотехнолошки лекови у сврху промовисања одрживости у различитим секторима, пре свега у медицини и фармацији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *