Вести

Од отпада до биотерапеутика – BioECOLogics

Фонд за науку Републике Србије расписао је Јавни позив за пријаву научноистраживачких пројеката у оквиру Програма ИДЕЈЕ. У области природних наука као најбоље оцењен је пројекат BioECOLogics. Мултидисциплинарни тим овог пројекта представља 14 научника из четири институције: Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду, Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, Института за информационе технологије Универзитета у Крагујевцу и Интернационалног центра за генетички инжињеринг и биотехнологију из Трста.

У наредне три године истраживачи ће се бавити развојем нове генерације еко биотерапеутика од различитих извора отпада. Пројектни тим ће правити лекове уз помоћ микроорганизама који не само да могу да расту на отпаду, већ да производе биоактивне молекуле. Ови молекули ће бити изоловани и обликовани уз помоћ јона метала у циљу покушаја да се приближе фармацеутској примени.

Циљ пројекта је нова генерација еко-биотерапеутика, која одговара на еколошке изазове, али и на изазове недостатака нових антибиотика и антиканцер лекова. Истраживачи очекују да ће у потпуности развити технологију од отпада до биотерапеутика, да ће применом биопроцеса добити најмање пет нових биотерапеутика базираних на бактеријским природним производима као и нове формулације биотерапеутика базираних на јонима метала и биополимерима.

Пројекат BioECOLogics ће допринети укључивање српских научнх, развојних и иновативних капацитета у глобалне токове. Идеја од отпада до одрживих биотерапеутика је потпуно нова и сврстаће ова истраживања у врх глобалних напора да се уз помоћ биотехнолошких решења наша храна, козметика, одећа, потрошни материјали  и други производи озелене и постану одрживији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *