Symposium on Theoretical Biophysics (TheoBio2023)

Истраживачи нашег института: Др Зоран Марковић, Др Едина Авдовић, Др Жико Милановић, Марко Антонијевић узели су учешће на престижној међународној конференцији о теоријској биофизици (9th Symposium on Theoretical Biophysics – TheoBio2023), која је окупила врхунске научнике из различитих делова света. Конференција је одржана од 19. до 20. јула 2023. године у Четрару (Цетраро) а чије је организатор Универзитет у Калабрији, Италија.

На конференцији су представљени најновији научни радови и истраживања која се баве различитим аспектима теоријске биофизике, од молекулских интеракција и симулација биолошких система, до структура протеина и механике биомолекула. Ова мултидисциплинарна област комбинује принципе физике, хемије и биологије како би се боље разумели комплексни биолошки процеси и феномени. На конференцији присуствовала су највећа светска имена у овој области међу којима се истичу: Carlo Adamo (један од твораца програмског пакета Gaussian са преко 164000 цитата и h индексом 114), Dennis R. Salahub (преко 31 000 цитата и h индексом 81), Rolf Boelens (преко 26 000 цитата и h индексом 83), Аnnia Galano (преко 15 000 цитата и h индексом 62), Leticia Gonzalez (преко 13 000 цитата и h индексом 62) као и Nino Russo (преко 19 000 цитата и h индексом 67) који је и пленарни предавач на ICCBIKG_2023 конференцији у организацији нашег Института.

Један од излагача на овој конференцији био је и директор нашег Института проф. др Зоран Марковић. Он је представио своје најновије истраживање о новопостулираним механизмима антиоксидативне активности, што је наишло на велико интересовање и позитивне реакције присутних.

Поред представљања нових научних открића, конференција је пружила и могућност за научнике из различитих институција да се повежу, размене идеје и започну потенцијалне сарадње. Постављене су и радионице и панели који су омогућили учесницима да дискутују о изазовима у својим истраживањима, као и о будућим правцима развоја теоријске биофизике и хемије.

Организатори конференције изразили су задовољство због одзива и квалитета научних радова представљених током догађаја. Истакли су важност оваквих окупљања за промовисање научних достигнућа у области теоријске биофизике и истраживања која ће имати значајан утицај на разумевање живих система и биолошких процеса.

Објављено 20.7.2023. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *